Onderwijs

Waarom mindfulness in het onderwijs?

De methode ‘Aandacht werkt’ is ook zeer geschikt om op scholen te geven.

Op school leren kinderen dat het hoofd en het verstand belangrijk zijn. Door bewuste aandacht al op jonge leeftijd te oefenen, nemen de concentratie en het vermogen om dingen te onthouden toe. In deze training leren kinderen hoe ze met gedachten, gevoelens en prikkels kunnen omgaan. De methode “Aandacht werkt” leert kinderen weerbaarder te worden en open te staan voor anderen en zichzelf. Hierdoor ontstaat vertrouwen en veiligheid. Kinderen merken het eerder als ze afgeleid zijn, gespannen zijn of niet kunnen slapen omdat ze liggen te piekeren. Ze herkennen en erkennen het als ze onrustig, moe, verdrietig of boos zijn.

“Je kan de golven niet tegenhouden, maar wel leren surfen.”

vijf kleine kleutertjes meiden.

De ontwikkeling van aandacht en opmerkzaamheid is tot nu toe een achtergebleven gebied, maar steeds meer schoolbesturen, directies en leerkrachten zien de toegevoegde waarde van mindfulness op school. Vrijwel alle leerkrachten doen hun werk met hart en ziel. De meeste kinderen leren met plezier nieuwe dingen en gaan graag naar school. Maar te veel kinderen en professionals in het onderwijs ervaren stress: De onrust in de klas, gedragsproblemen en het doorlopende gevoel van ‘te veel’ nemen toe, terwijl de broodnodige innerlijke rust afneemt.
9ae9d75dcc974d91b38b7c61a35ba91f

Het ontwikkelen van de vaardigheid “mindfulness” kan naast het reguliere schoolprogramma een waardevolle aanvulling zijn. Kinderen ontwikkelen kwaliteiten als aandacht, concentratie, geduld, vriendelijkheden verdraagzaamheid. Hierdoor kunnen kinderen gemakkelijker omgaan met de ‘weersomstandigheden’ in hun leven. Ze ontwikkelen wie ze van binnen zijn om zo vol zelfvertrouwen de buitenwereld tegemoet te treden.

dd8f9db1f9fd4539ac554af9594be8cd

In elke les luisteren kinderen naar verhalen, doen we diverse oefeningen en praten we na over de ervaringen na de verschillende oefeningen. Per week wordt er op een vaste dag en op een vast tijdstip een les gegeven. Op de andere dagen van de week wordt er 10 minuten geoefend door de eigen leerkracht of met de ouders thuis.  Voor leerkrachten is een leengids beschikbaar die de desbetreffende leerkracht kan lenen. Voor ouders thuis, maar ook voor leerkrachten is het aanschaffen/ lezen van het boek “Stilzitten als een kikker” een aanrader.

“Juf, ik heb helemaal kriebels, ik voel mij tintelfris”. 

“Juf, die 5 minuten oefening vind ik niet leuk……… deze is veel te kort!”

 

Heeft  uw school interesse in de mindfulness training “Aandacht werkt”? Heeft U nog vragen? Dan mag U gerust bellen of mailen: Britta Peters – Frölich 06-11 08 87 82 of mail info@kikkerik.nl of neem contact op middels het contactformulier.